Wie we zijn

Sarah van der Lely komt uit Amsterdam en is arts kindergeneeskunde bij het Amsterdam UMC. Tijdens haar coschappen viel het haar op hoeveel invloed organisatorische zaken hadden op de zorg die ze leverde. Als ze vervolgens vragen stelde over de organisatie van het zorgstelsel, kreeg Sarah keer op keer te horen ‘ach, laat maar zitten, het gaat toch niet veranderen’.
​
Tijdens haar coschap in het Slotervaartziekenhuis, ging het ziekenhuis failliet. In samenwerking met Tegenlicht heeft Sarah de gevolgen van dit abrupte faillissement voor het personeel en de patiënten gefilmd met een Gopro en hier een televisiedocumentaire over gemaakt. Aan het begin van de coronacrisis kreeg ze de kans om de inkoop van beschermingsmiddelen door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen vast te leggen. Hieruit vloeide en tweede Tegenlicht documentaire voort over samenwerking als alternatief voor marktwerking in de zorg.
In haar dagelijks werk als arts op de afdeling kindergeneeskunde probeert Sarah frustraties over inefficiënte organisatie en administratiedruk om te zetten in verbeterprojecten. Uiteindelijk hoopt ze hiermee het werkplezier voor zichzelf en haar collega’s te verbeteren.
Veerle Smit
Secretaris / Communicatie
Veerle Smit is geboren en getogen in Amsterdam. Zij studeerde af als arts aan de Vrije Universiteit toen COVID net gesignaleerd was in Nederland en ging aan de slag bij huisartsenpraktijk Westerdokters. Deze huisartsenpraktijk is pionier in de digitale zorg. Het leerde Veerle dat het ook anders kan in de zorg. Daarna werkte zij als arts kinder- en jeugdpsychiatrie bij Levvel (verbonden aan het AMC) in de eetstoornissenkliniek.
In het jaar tussen haar middelbare school en studie woonde Veerle in Barcelona en leerde ze Spaans. Tijdens haar studie miste ze een overzicht van de geneeskunde en nam ze samen met studiegenoot Romée Snijders het initiatief om Compendium Geneeskunde op te richten. Romée en Veerle schreven in samenwerking met honderden studenten en artsen een boekenreeks met een duidelijk overzicht van de studie geneeskunde in vijf boeken en gaven deze zelf uit. Inmiddels zijn een versie 2.0, meerdere pocketedities en ander studiemateriaal uitgegeven. Compendium is uitgegroeid tot een grote organisatie onder leiding van Veerle en Romée. Nog altijd is de missie om de zorg overzichtelijk te maken, door de zorg, voor de zorg.
Veerle gelooft dat denken in oplossingen in plaats van problemen en goed ondernemerschap, het liefst door zorgverleners zelf, leidt tot betere zorg. Vanuit die visie adviseert Veerle instellingen vanuit haar adviesbureau De Zorgondernemer. Ook op de werkvloer grijpt ze alles aan waarvan ze denkt dat het sneller, simpeler of beter kan. Om zo de zorg, stukje bij beetje, meer zinvol en leuk te maken.


Na een carrière in het bedrijfsleven als manager en adviseur werkt Rob van der Kolk nu al meer dan vijftien jaar met veel enthousiasme in de zorg. Eerst als zelfstandig ondernemer en daarna als bestuurder bij Amsterdam UMC. Tevens is hij toezichthouder bij een aantal zorg- en onderwijsinstellingen.
Rob is altijd op zoek naar nieuwe wegen in complexe vraagstukken. Het geeft hem het meest voldoening als hij mensen kan stimuleren en inspireren het beste uit zichzelf te halen en om dan samen de klus te klaren. Deze drive heeft hij begin 2020 goed kunnen gebruiken toen hij een organisatie mocht opzetten en leiden om persoonlijke beschermingsmiddelen voor heel Nederland in te kopen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.
Met deze laatste ervaring kreeg hij het inzicht dat met de juiste mensen uit de zorg grote en snelle veranderingen mogelijk zijn zonder lijvige rapporten of langdurig overleg. Minder bureaucratie, meer vrijheid voor zorgprofessionals, persoonlijke aandacht en een gezonde hoeveelheid relativering zijn ingrediënten waarmee hij graag de toekomstige zorg helpt vorm te geven.
Sophie Wolfswinkel
Zorgmaker
.
Sophie zit in haar zesde jaar van de studie Geneeskunde en ervaart tijdens haar coschappen steeds sterker de kloof tussen haar opleiding en de dagelijkse realiteit van het artsenbestaan. Hoewel ze gepassioneerd is over het helpen van patiënten, merkt ze dat een groot deel van haar werkdag wordt opgeslokt door administratieve taken. De tijd die ze daadwerkelijk met patiënten en hun families kan doorbrengen, voelt vaak te kort om echt het verschil te maken waar ze naar streeft.
Deze frustratie herkent ze ook bij haar collega’s, maar veranderingen op de werkvloer blijven vaak uit. Sophie is ervan overtuigd dat echte verbetering begint bij het gezamenlijk bespreekbaar maken van problemen en het delen van praktische oplossingen. Gedreven door haar passie voor patiëntenzorg, zet ze zich in om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Haar doel? Ervoor zorgen dat Geneeskundestudenten ook over twintig jaar met dezelfde toewijding en voldoening afstuderen als zij.


Berith ter Harmsel
Zorgmaker
.
Berith zit in haar 6e jaar van de studie Geneeskunde. Als co-assistent, waarbij ze van ziekenhuis naar ziekenhuis wordt gestuurd, merkt ze dat bijna alle zorgverlener minder tijd hebben voor hun patiënt dan ze eigenlijk graag zouden willen. Na al die jaren met de neus in de boeken valt het ook Berith tegen hoe weinig patiëntcontact een dokter op een dag heeft.
Ik heb heel veel zin om straks aan de slag te gaan als basisarts. Met veel enthousiasme wil ik samen met mijn collega’s de beste zorg leveren aan iedere patiënt!” Dat is waarom deze sportieve arts in opleiding 6 jaar geleden voor deze studie vanuit Twente naar Utrecht is gekomen. Ze wil zich inzetten voor verbetering in de zorg, zodat de patiënt én zorgverlener met een prettig gevoel naar huis gaan. Hoe we dat gaan doen? Door in onszelf te geloven en door het samen te doen, als ZORGMAKERS.