top of page

8 oplossingen voor duurzamere zorg

Wil jij de zorg ook duurzamer maken zonder op kwaliteit in te leveren? Dat kan! In dit artikel delen we 8 praktische en snel implementeerbaren oplossingen die elke zorgverlener kan toepassen. 


1. Verblijfskatheter schoon inbrengen

Oplossing: Uit onderzoek is gebleken dat het veilig en verantwoord is om verblijfskatheters schoon in te brengen en niet meer steriel. Voordelen : kost minder tijd, minder plastic afval en het is kostenbesparend. 


Oplossing van: Gelre ziekenhuizen


2. Infuuslijnen wisselen om de 7 dagen !

Oplossing: Infuuslijnen worden in plaats van om de 3 a 4 dagen nu om de 7 dagen gewisseld. Dit bespaart kosten doordat er minder infuuslijnen nodig zijn, dit bespaart tijd voor de verpleegkundige en zorgt voor minder plastic afval! 


Oplossing van: Gelre ziekenhuizen


3. Duurzame herbruikbare hechtsets op SEH

Oplossing: Voorheen werden er wegwerp hechtsets gebruikt. In deze sets zaten vaak 5 tot 7 instrumenten die niet werden gebruikt, wat natuurlijk erg zonde is. In totaal ging het om 350 hechtsets per jaar. Nu worden er herbruikbare hechtsets gebruikt. Alle instrumenten kunnen opnieuw worden gebruikt.


Oplossing van: Ommelander ziekenhuis


4. 1000 overbodige spuiten bespaard!

Oplossing: Lang houdbare kant-en-klare spuiten voor op de OK. Een veiligere, efficiëntere en duurzamere oplossing voor de kort houdbare spuiten die voorheen op de OK gebruikt werden. Dit heeft de afgelopen vier weken 1000 overbodige spuiten bespaard! 


Oplossing van: Spaarne Gasthuis


5. Voorkom verspilling van verpleegartikelen door ze terug de zorg in te brengen! 

Oplossing: het hulpmiddelen heruitgifteproject is een circulair project waarbij alle teruggekomen en ingezamelde verpleegartikelen via apotheken, zorgorganisaties of individuen op worden gehaald en terug de zorg in worden gebracht. Het gaat hierbij om artikelen zoals incontinentiemateriaal, verbandmiddelen, katheters e.a.


Oplossing van: Hanneke van Andel- van Diepeningen , Apotheek van de Toekomst


6. Donorproducten hergebruiken met de transfusie transportkoffer

Oplossing: De transfusie transportkoffer heeft een timer in de deksel die na 45 minuten automatisch afgaat. Ongebruikte bloedproducten mogen hergebruikt worden mits ze binnen een uur terug worden gestuurd naar het lab. Hierdoor worden donorproducten verantwoord en duurzaam gebruikt. 


Oplossing van: Algemene kindergeneeskunde Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis en Create4Care- Erasmus MC.


7. Afdelingsvoorraad veelgebruikte medicatie

Oplossing: Werken met een afdelingsvoorraad van veel gebruikte medicatie, deze wordt niet meer op naam van de cliënt geleverd maar op naam van de afdeling. Het gaat om de volgende medicamenten: Lactulose, Macrogol, Microlax, NaCL blaasspoeling en Paracetamol 500 mg. Uit onderzoek is gebleken dat 20% van de op naam geleverde medicatie retour ging naar de apotheek. Door deze duurzame en veilige oplossing hopen we dit percentage naar beneden te brengen. 


Oplossing van: Stichting Groenhuysen8. Albert Schweitzer ziekenhuis verduurzaamt met plaszakken

Oplossing: plaszakken die bij het restafval kunnen! Patiënten worden gevraagd de eerste vier keer na de CT-scan in de plaszakken te plassen, wat helpt bij het voorkomen van vervuiling van het water met jodium.182 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page