top of page

Forumberichten

Zorgmakers
13 feb. 2023
In Groene schildpad
De operatiekamers van Amsterdam UMC hebben een Green Team om energieverbruik, uitstoot van schadelijke gassen en afval te verminderen. Een van de successen was het vervangen van wegwerp-OK-mutsen door wasbare mutsen. 🧢🧺 Dit heeft geresulteerd in een vermindering van de CO2-uitstoot. De wasbare OK-mutsen hebben een 60% kleinere ecologische voetafdruk dan de wegwerpmutsen! De Green Teams hebben al flinke energiebesparingen gerealiseerd, bijvoorbeeld door het op stand-by zetten van luchtbehandelingsinstallaties en het gebruik van LED-verlichting. Geweldig! 👏 Heb jij ook een oplossing bedacht om de zorg te verduurzamen? 🌍💚 Deel het met ons!
Verduurzamen op de OK door een wasje te draaien? 🌊♻️ content media
1
0
13
Zorgmakers
19 jan. 2023
In Groene schildpad
Wow! Dit voorbeeld illustreert prachtig wat wij als #Zorgmakers willen bereiken. 👇 Niet elke verrichting in de zorg is even zinnig als de andere. Je loopt er vast zelf wel eens tegenaan. Een handeling, waarbij je tijdens het uitvoeren denkt: maar wie is hier nu eigenlijk mee geholpen? 🤔 Marlies Schijven rekende af met de onnodige netbroekje dat elke patiënt voor een operatie aangetrokken krijgt. En nog belangrijker: zij deelde deze oplossing met de rest van #Zorgmakend Nederland! 💪 Uit: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6992571202942689282/
1
0
17
Zorgmakers
14 sep. 2022
In Paarse krokodil
Probleem: De praktijktoetsen om bekwaamheid aan te tonen doen geen recht aan de complexe realiteit. Bovendien is zo’n toets een momentopname. Regelmatig kwam het resultaat niet overeen met wat de professional in de praktijk liet zien. Ook was sprake van een hoog percentage no show. Het systeem was belerend en tijdrovend: het afnemen van praktijktoetsen kostte zo’n 3.200 uur verlettijd per jaar, tijd die niet aan patiëntenzorg besteed kon worden. Oplossing: Geen verplichte toetsen meer, maar zorgprofessionals zélf laten kiezen hoe zij hun vakbekwaamheid aantonen. Het OLVG zette het vertrouwen in vakmanschap centraal. Het resultaat? Een fors hoger percentage ‘aantoonbaar bekwaam’, veel minder studielast én blijere medewerkers. Hoe? Lees meer op: Bekwaamheid aantonen? De zorgprofessional in OLVG bepaalt zelf hoe en wanneer | ZMT! (zmt-ziekenhuizen.nl)
Zorgverleners in het Olvg bepalen zelf hoe ze bekwaamheid aantonen content media
2
0
36
Zorgmakers
31 mei 2022
In Spaarvarken
Probleem: Na een oogoperatie is het druppelen van de ogen vaak nodig voor een goed herstel. Voor sommige patiënten is dit een lastige klus. Ze kunnen dit niet zelf. En hebben daar hulp van de wijkverpleging bij nodig. Oplossing: Een van de cliënten bedacht hiervoor een oplossing: de oogdruppelbril. Deze speciale bril heeft een paar kleine gaatjes in de glazen waar de druppels doorheen glijden. Hierdoor kan de cliënt het druppelen van de ogen zelf doen. Zonder de hulp van de wijkverpleging. Dat geeft hen weer de vrijheid terug. Thuiszorgorganisatie TBW heeft dit hulpmiddel omarmt en gebruikt de oogdruppelbril nu regelmatig. Zo heeft de wijkverpleging heeft meer tijd voor andere cliënten.
Minder mensen thuiszorg nodig na operatie door oogdruppelbril  content media
5
0
38
Zorgmakers
30 mei 2022
In Een ander goed idee
Probleem: Dagelijks lopen verpleegkundigen tegen praktische problemen aan: slangen die in de knoop raken, drainpotten die steeds omvallen, etc. Oplossing: Een studio waar verpleegkundigen met hun problemen terecht kunnen. Vervolgens bedenken studenten met een technische opleiding praktische oplossingen voor deze problemen. Bijv. een ge3D-printte drainpothouder. Trofee: Verbeterde zorgstudio in het AmsterdamUMC is geïnspireerd op Create4care uit het Erasmus MC. Voor het succesvol kopiëren van dit idee wonnen zij onze eerste gouden Na-aper trofee!
Verbeterde zorgstudio aapt Create4care na content media
6
0
339
Zorgmakers
29 mei 2022
In Paarse krokodil
Probleem: Tijdens de dienst worden artsen vaak gebeld door huisartsen, verpleegkundigen en (ouders van) patiënten. Artsen worden hierdoor steeds onderbroken tijdens gesprekken met patiënten, moeten de kamer aflopen en inloggen op de computer. Dit kost veel tijd en leidt bovendien af. Oplossing: Op de afdeling interne en kindergeneeskunde van het Amsterdam UMC nemen geneeskunde studenten (StuArts) tijdens de dienst het dienstsein aan. Ze triëren en bundelen de telefoontjes en bereiden waar mogelijk de notitie en orders voor zodat de arts deze alleen nog hoeft te akkoorderen. Hierdoor kunnen de dienstdoende artsen zich concentreren op de patiëntenzorg en efficiënt werken. Trofee: Shyrin Davis (kindergeneeskunde) en Frederiek van Doormaal (interne geneeskunde) ontvingen de Paarse krokodil trofee voor het StuArt project.
StuArt project bespaart de arts veel tijd en administratie content media
5
0
117
Zorgmakers
01 mei 2022
In Paarse krokodil
In het kader van Ontregel de zorg maakte het Jeroen Bosch ziekenhuis deze 'exnovatiegids'.
Stappenplan voor ontregelen content media
5
0
100

Zorgmakers

Beheerder
Meer acties
bottom of page