top of page

Forumberichten

Zorgmakers
12 jul. 2023
In Onthamster de zorg
Probleem: Wat als we niets doen? Te weinig handen aan bed en verschraling van de zorg? Oplossing: Met een ambitieus en ziekenhuis-breed programma zorgt het UMC Utrecht ervoor dat ze de hooggewaardeerde #zorg ook in de toekomst kan blijven bieden. De zorgprofessionals lopen hierbij voorop. Ze wijzen de huidige knelpunten en innovatiebehoeftes aan en lichten toe. Niet de technische mogelijkheden zijn het startpunt. Maar de zorgbehoefte van de #patiënt en medewerker van 2030.
Iedereen mee laten denken over de zorg van morgen content media
1
0
7
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Paarse krokodil
Probleem: als zorgverlener ervaar je dagelijks hoe tijdrovend en inefficiënt geschreven rapportages kunnen zijn. Je besteedt veel kostbare tijd aan het documenteren van patiëntgegevens.⏰ Oplossing: spraakgestuurd rapporteren is een efficiënte oplossing die de tijdswinst tot wel 40% kan verhogen, waarbij gesproken tekst direct wordt omgezet in een geschreven rapportage. Hierdoor komt er meer tijd en aandacht vrij voor jezelf en patiënten. 👩‍⚕️
Geen lange verslagen meer typen met behulp van je stem 🗣️ content media
1
0
5
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Onthamster de zorg
Probleem: aan het begin van een dienstwissel hebben verpleegkundigen soms een minder volledig beeld van de patiënt wanneer een schriftelijke overdracht plaatsvindt. Ook voelen ouders zich bij een schriftelijke overdracht niet altijd gehoord en gezien rondom het zorgproces. 🤔 Oplossing: samenzorg(en) aan bed! Gezinsgerichte zorg waarbij de overdracht plaatsvindt aan bed betrekt patiënt en ouders actief, waardoor verpleegkundigen beter voorbereid zijn en ouders vragen kunnen stellen. 👪🏽 Een mooie patiëntgerichte oplossing van Anne Heijboer & Iris van Dam van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis,
Samenzorg(en) aan bed content media
1
0
3
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Een ander goed idee
Probleem: het verstellen van de klemmen aan het ziekenhuisbed kan lastig zijn wanneer slangen en kabels in de weg zitten. 🔌 Ook heb je twee handen nodig voor het verstellen, wat het nog moeilijker maakt om er bij te komen. Oplossing: maak kennis met de Truly Easy Klem! Deze klem kan eenvoudig met één hand worden versteld. Hierdoor is het manoeuvreren en bukken over slangetjes verleden tijd. 🕰️ Een geweldige oplossing van Trudi Boeter en Lise Eising van het Erasmus MC.
Truly easy klem content media
1
0
2
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Een ander goed idee
Probleem: Iedereen in de zorg kent de irritatie: in de rij gestaan voor je witte pak en dan zit er een gat in of een inktvlek op. Oplossing: In het Amsterdam UMC locatie VU is er nu een knop bij de kledingautomaat waarmee je aan kan geven dat de kleding beschadigd is of er vlekken op zitten zodat hier specifiek naar gekeken kan worden en ze niet weer in de roulatie komen.
Knop om aan te geven dat kleding kapot is content media
1
0
1
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Paarse krokodil
Probleem: Twintig klikjes verder in het medicatieoverzicht en je consult is alweer voorbij... 💊🕒 Zorgverleners voeren tijdens consulten vaak tijdrovende taken uit: een daarvan is het controleren en aanvullen van het medicatieoverzicht. Hierdoor blijft er minder tijd over voor de patiënt. ⌛ Oplossing: gelukkig zijn er initiatieven zoals Zorgdoc, waarmee patiënten van tevoren de medicatie kunnen controleren en bevestigen. Inmiddels wordt dit systeem door heel wat ziekenhuizen en UMC’s gebruikt. Ook zijn er steeds meer ziekenhuizen die een variant aanbieden via het patiëntenportaal. 💻 Meer tijd voor patiënt en minder kans op fouten!
Zelf medicatiecheck thuis content media
1
0
6
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Onthamster de zorg
Probleem: Demente ouderen hebben vaak moeite om deel te nemen aan de samenleving en raken daardoor vereenzaamt. Oplossing: Vivium Zorggroep bouwde het dorpje Hogeweyk bij Weesp. Hier wonen alleen mensen met dementie. Er wordt gefocussed op wat wel kan en niet op wat niet meer kan. Zo kunnen deze ouderen een zo normaal en herkenbaar mogelijk leven leiden.
Een volwaardig leven voor ouderen met dementie content media
1
0
2
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Paarse krokodil
Probleem: je kent het wel... je probeert een patiënt te verwijzen, maar krijgt de verwijzing terug omdat er iets niet lijkt te kloppen. Door onduidelijkheid over verwijsafspraken ontstaat er veel administratieve rompslomp en vertraging. 🐊 Oplossing: maar… hoe onthoud je al die verwijsafspraken? Verwijsafspraken.nl is een handige tool waar deze informatie wordt samengebracht. De site kan worden gebruikt door zorgverleners én patiënten!
Duidelijkheid over verwijsafspraken content media
1
0
2
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Spaarvarken
Probleem: Omdat levensbedreigende spoedgevallen op een SEH voorgaan, moet een grote groep patiënten (60%) vaak urenlang wachten. Oplossing: binnen 45 min de zorg die je nodig hebt. Dat is mogelijk op de Spoedpolikliniek in OLVG, locatie West. Een nieuwe vorm van spoedzorg waarbij we de levensbedreigende spoedgevallen (die gaan altijd voor) scheiden van de iets minder acute situaties. Denk aan patiënten met een mogelijke breuk, buikpijn, verdenking op een trombosebeen of een wond. Deze zorg kunnen we inplannen waardoor het lange wachten verleden tijd is. Lees hier meer: https://www.parool.nl/amsterdam/spoedpolikliniek-olvg-succesvol-in-plaats-van-drie-uur-wachten-binnen-drie-kwartier-geholpen~ba541093/
Niet meer urenlang wachten op de SEH content media
1
0
6
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Paarse krokodil
Probleem: we wet en allemaal hoe belangrijk het is om de tijd te nemen voor elke patiënt die belt met een zorgvraag. Soms voelen we ons overweldigd door het aantal telefoontjes en de hoeveelheid tijd die het kost om elke zorgvraag te triëren. Hoe geweldig zou het zijn als we meer tijd kunnen vinden? Oplossing: dat kan nu! 'Huisartsen van Nederland' heeft een slimme triagesoftware ontwikkeld om efficiënter te werken. Patiënten kunnen hiermee zorgvragen online indienen en worden begeleid en beoordeeld door het algoritme. Met als resultaat meer toegankelijke en kwalitatieve zorg en minder werkdruk. Deze oplossing is bekroond met de nationale Zorginnovatieprijs 2023! 🥇
AI-gestuurde triagesoftware vermindert werkdruk voor huisartsen en doktersassistenten content media
1
0
1
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Een ander goed idee
Probleem: veilige en efficiënte bloedafname blijft een uitdaging in de gezondheidszorg. Bovendien is er in veel zorginstellingen een personeelstekort, waardoor een hoge werkdruk ontstaat. Oplossing: OLVG lab gaat als eerste in Europa bloedprikrobots inzetten van de Nederlandse onderneming Vitestro. De bloedprikrobots, die gebruikmaken van AI, echogeleide 3D-reconstructie en robotica, kunnen helemaal zelfstandig bloed afnemen en pleisters plakken. De robots dragen bij aan veilige en efficiënte bloedafname, ze ontlasten zorgmedewerkers en de patiënten zijn bijzonder enthousiast!
Geen bloed, zweet en tranen meer met bloedprikrobots  content media
1
0
4
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Onthamster de zorg
Probleem: Lange zoektochten naar een ziekenhuisbed voor bevallende vrouwen kosten de verloskundigen veel tijd. Oplossing: Een mooie samenwerking in de zorg voor vrouwen die moeten bevallen: De meldkamer van Ambulance Amsterdam B.V. ondersteunt verloskundigen in de zoektocht naar een ziekenhuisbed. Dit is mogelijk omdat Amsterdamse ziekenhuizen hun ICT-systemen op elkaar hebben afgestemd, waardoor er overzicht is in het aantal vrije bedden. https://www.parool.nl/amsterdam/verloskundige-hoeft-niet-meer-uren-te-bellen-werkstudenten-zoeken-mee-naar-ziekenhuisbedden~b68702f93/
Tijd voor de verloskundige zorg in plaats van rondbellen voor een bed content media
1
0
1
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Groene schildpad
Probleem: Veel verspilling op de operatiekamers. Oplossing: Bergman Clinics Ogen in Ede gebruikt nu katoenen doeken ipv celstof matjes onder het hoofd van de patiënt, een reductie van bijna 5000 matjes per jaar. Met dank aan: Lonneke Koenen en Marjolein Ronday
Ouderwetse (wasbare!) doeken als matje onder hoofd van patiënt content media
1
0
3
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Paarse krokodil
Probleem: Wanneer een patiënt uit het het ziekenhuis weer naar huis mag, is dat vaak een mooi moment. Soms is er nog zorg nodig. Om de juiste #zorg te kunnen bieden, hebben #thuiszorgorganisaties voldoende informatie over de patiënt nodig. Voorheen werd deze informatie handmatig overgenomen uit het EPD, dagelijks aangevuld en vervolgens gedeeld met verschillende VVT-instellingen. Soms digitaal en soms via een brief die meegegeven werd aan de patiënt. Dat kostte de betrokkenen veel tijd en het risico op onvolledige of zelfs onjuiste informatie was niet gering. Oplossing: Met het project eOverdracht heeft het ziekenhuis deze nazorgaanvraag geïntegreerd met het #EPD. Nu wordt de benodigde informatie over de patiënt rechtstreeks uit het EPD gehaald. Dit levert veel tijd op voor de #verpleegkundigen die de aanvraag starten. Ook voor de transferverpleegkundige die de thuiszorg verder regelt heeft het grote voordelen. Voor de #patiënt betekent dit dat de thuiszorgorganisatie complete en juiste informatie heeft en daardoor de beste zorg kan ontvangen. Succesfactor: Door niet alleen de #techniek klaar te zetten, maar ook oog te hebben voor de #mensen die de techniek gaan gebruiken, heeft het BovenIJ dit project tot een groot succes weten te maken.
eOverdracht wint paarse krokodil trofee content media
1
0
3
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Spaarvarken
Probleem: ongeveer 10% van de zwangere vrouwen ontwikkelt een hoge bloeddruk, wat kan overgaan in zwangerschapsvergiftiging. Deze patiënten moeten regelmatig, soms tot drie keer per week, naar het ziekenhuis voor controles. Oplossing: met de app SAFE@HOME kunnen zwangere vrouwen thuis de bloeddruk monitoren, waardoor het aantal ziekenhuisbezoeken met 25% wordt verminderd en er drie keer zo weinig opnames zijn. Hierdoor worden zwangere vrouwen minder belast en besparen we aanzienlijk op zorgkosten!
Thuismonitoring vermindert opnames en belasting van hoog-risico zwangeren content media
1
0
2
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Groene schildpad
Probleem: Afdekdoeken op de operatiekamer worden 1x gebruikt en daarna weggegooid. Oplossing: Wist je dat er in plaats van disposable afdekdoeken ook reusable afdekdoeken zijn. Uiteraard worden deze steriel geleverd. Er zijn al een aantal wasserijdiensten die dit aanbieden, bijvoorbeeld CleanLease , Rentex of Nedlin . Met dank aan Marcel Bak
Reusable afdekdoeken voor de operatiekamer content media
1
0
5
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Onthamster de zorg
Probleem: zorginstellingen zijn vaak traditioneel georganiseerd, waardoor schoonmakers als externe partij worden gezien. Dit kan leiden tot een gebrek aan communicatie en beperkte samenwerking, wat de efficiëntie van de zorg belemmert. Oplossing: door schoonmaakpersoneel te betrekken bij niet-patiëntgebonden taken en ze als integraal onderdeel van het zorgteam te beschouwen, kunnen we zorginstellingen efficiënter maken. Dit kan door schoonmakers taken te laten uitvoeren zoals het organiseren van logistieke en facilitaire processen.
Schoonmakers toevoegen aan zorgteams voor efficiënte zorg content media
2
1
10
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Groene schildpad
Probleem: de operatiekamer genereert dagelijks grote hoeveelheden afval dat naar de verbrandingsoven gaat. Een groot gedeelte van dit afval is schoon en recyclebaar. De BlueWrap doeken waarmee instrumenten netten steriel worden ingepakt is minstens 60% van dit afval. Oplossing: chirurg Joost van der Sijp en Van Straten Medical hebben de handen ineengeslagen om dit probleem aan te pakken door het afval opnieuw te gebruiken. Ze ontwerpen nu nieuwe producten van dit afval, die weer in de OK gebruikt kunnen worden: een perfecte cirkel van duurzaamheid! Foto gemaakt (en idee gedeeld) door: Talitha Hoppe
Circulair gebruikt afval van de operatiekamer content media
1
0
3
Zorgmakers
12 jul. 2023
In Paarse krokodil
Probleem: decubitus risicoscreening in Ziekenhuis Gelderse Vallei was voorheen onnodig administratief door een uitgebreide checklist. Dit nam kostbare tijd in beslag en voegde weinig toe aan de kwaliteit van de zorg. Oplossing: het ziekenhuis heeft deze aanpak vernieuwd door te vertrouwen op het vakmanschap van de verpleegkundigen. Door alleen gerichte vragen te stellen bij anamnese en het gebruik van een evidence-based protocol voor risicofactoren, wordt de zorg efficiënter en meer patiëntgericht. Dit vermindert onnodige administratie en verhoogt het werkplezier.
Decubitusscreening: van checklist naar vertrouwen  content media
1
0
3
Zorgmakers
15 apr. 2023
In Spaarvarken
Het spaarvarken is gewonnen door het Rode Kruis ziekenhuis voor de aanpak van het initiatief “Verminderen van niet gepaste gastroscopieën bij dyspepsie”. Hiervoor is de samenwerking opgezocht tussen de MDL-artsen, de huisartsen en team Zorginnovatie! Door middel van een door de MDL-artsen georganiseerde nascholing voor de huisartsen, is dit initiatief i.c.m. het initiatief “Gebruik de ‘Calprotectine in feces’-test om ontstekingsdarmziekten uit te sluiten” onder de aandacht gebracht.
Verminderen van onnodige diagnostiek content media
1
0
18

Zorgmakers

Beheerder
Meer acties
bottom of page